Usein kysytyt kysymykset | FAQ | Muumibaby

Ovatko Muumi Baby –vaipat biohajoavia?

Tällä hetkellä markkinoilla ei ole tarjolla täysin biohajoavaa kertakäyttövaippaa, mutta biohajoavien raaka-aineiden osuutta lisätään ja uusia, ympäristövastuullisempia raaka-aineita kehitellään jatkuvasti. Muumi Baby –vaipoissa käytetty pääraaka-aine, selluloosa, on täysin biohajoavaa. Tämän lisäksi vaipoissa kuitenkin käytetään esimerkiksi kuitukankaita, jotka taas eivät ole biohajoavia.

Vaippojen ympäristökuormitusta pohdittaessa sinun kannattaa ottaa huomioon koko vaipan elinkaari, raaka-aine valmistuksesta vaipan hävittämiseen. Muumi Baby –vaipat on valmistettu tarkkaan valituista, puhtaista ja turvallisista raaka-aineista. Pyrimme myös aina valitsemaan pohjoismaiset raaka-aine toimittajat. Tuotantoprosessimme aikana ei synny lainkaan kaatopaikkajätettä, vaan kaikki jäte kierrätetään tai poltetaan uudeksi energiaksi. Muumi Baby –vaippojen valmistuksesta ei myöskään aiheudu mitään haitallisia päästöjä ilmaan tai vesistöihin. Tuotannossa käytämme ainoastaan sertifioitua, vesivoimalla tuotettua sähköä, mistä ei aiheudu turhia hiilidioksidipäästöjä ympäristöön. Muumi Baby – vaipoissamme käytetty kotimainen selluloosa on täysin klooritonta, sillä käyttämämme selluloosa on valkaistu 100% puhtaalla hapella. Tämä on sekä ympäristön että lapsenkin ihon kannalta turvallisin ratkaisu. On huomioitava myös, että lähestulkoon mitkään jätteenkäsittelylaitokset eivät vastaanota biojätettä, jossa on ihmisperäisiä eritteitä. Syy tähän on jätteenkäsittelylaitoksen henkilökunnan turvallisuus. Muumi Baby –vaipat kun ovat kloorivapaita, voi ne tästä syystä kuitenkin hävittää energiajätteenä. Muumi Baby –vaipat on pakattu biohajoaviin pusseihin ja pussit voit vaikka uusiokäyttää biojätepussina.

Onko Muumi Baby-vaippa ihoystävällinen? Sopiiko se herkälle iholle?

Ihoystävällisyys on meille yksi tärkeimmistä arvoista ympäristövastuullisuuden ohella. Teemme kaikkemme, jotta vaipat sopisivat mitä herkimmällekin vauvan iholle.

Ihoystävällisyyteen vaikuttaa vaipassa moni eri tekijä, kuten valmistuksessa käytetyt materiaalit ja vaipan istuvuus. Vaippojemme raaka-aineet ovat tarkasti valittuja, valmistuksessa käytämme vain pehmeitä ja turvallisia materiaaleja. Jos mahdollista, suosimme myös aina pohjoismaisia raaka-aine valmistajia. Me emme lisää vaippoihimme mitään turhia kemikaaleja, kuten rasvoja tai hajusteita. Vaipoissamme käytetty pääraaka-aine on kotimainen selluloosa, joka on täysin kloorivapaata eli myös dioksiinitonta. Käyttämäämme selluloosaa ei ole valkaistu kemikaaleilla vaan 100% puhtaalla hapella. Tämä on lapsen ihon kannalta turvallisempi ja ihoystävällisempi ratkaisu kuten myös ympäristömme kannalta.

Muumi Baby –vaipat eivät myöskään sisällä allergisoivia aineita kuten lateksia, glyfosaattia, formaldehydejä tai ftalaatteja. Ihoystävällisyyden kannalta myös vaipan istuvuus on tärkeä seikka. Kun vaippa istuu vauvalle hyvin, ei lapselle synny vaipasta ihoa ärsyttäviä hankaumia tai haitallisia painaumia. Muumi Baby –vaipoissa käytetyt kangasmateriaalit ja muovit ovat erittäin hengittäviä, jotta vauvan iho hengittää myös vaipankäytön aikana. Tarkkaan valitut materiaalit myös imevät nesteet sisäänsä pitäen lapsen ihon kuivana, jolloin vaippa ei haudo ihoa.

Me emme tyydy vain tähän, vaan teemme jatkuvasti työtä kohti yhä ihoystävällisempiä vaippoja. Muumi Baby –vaipat ovat tehty yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa ja tulemme jatkamaan jo pitkään jatkunutta yhteistyötä myös tulevaisuudessa. Vaippamme on myös dermatologisesti testattu.

Q: Mistä vaippaihottuma johtuu?

Vaippaihottuma on yleensä monen tekijän summa. Niin sanottu vaippaihottuma on tunnettu ulosteen ja virtsan aiheuttamana ärsytysihottumana, johon vaikuttaa myös lapsen ruokavalio tai sen muutokset. Tärkeä vaikuttaja on myös vaipan vaihtoväli, vaippa tulisikin vaihtaa noin 5-6 kertaa päivässä, tällöin lapsen herkkä iho ei ole kosketuksissa pissaan tai ulosteeseen liian pitkiä aikoja. On kuitenkin muistettava, että vaippaihottumaa tai vaippa-alueen ihon punoitusta voi syntyä vaikka olisit erittäin huolellinen. Ihoreaktioon voi myös joskus olla syynä ripuli tai lääkekuuri, tällöin olisi hyvä muistaa vaihtaa vaippa vielä useammin päivässä. Uloste ja erityisesti ripuli sisältää erilaisia ihoa ärsyttäviä aineita, jotka aiheuttavat ihon ärtymistä ja vaippaihottumaa.

Muumi Baby –vaipat on valmistettu hengittävistä materiaaleista, jolloin iho pystyy hengittämään paremmin myös vaipan käytön aikana. Vaippamme myös täyttävät hyvin tarkat Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sekä Joutsenmerkin asettamat kriteerit vaippojen valmistuksessa käytettäville materiaaleille.

Vaippaihottuman voi välttää parhaiten antamalla lapselle ilmakylpyjä, eli antaa lapsen olla ilman vaippaa muutamia tunteja päivän aikana. On myös tärkeää antaa ihon kuivua ennen kuin puet lapselle uuden vaipan päälle. Vaippaihottumaa tulee hoitaa siihen tarkoitetuilla rasvoilla ja jos iho on erittäin ärtynyt ja punainen, suosittelemme käymään lääkärissä, jotta ammattilainen voi tarkistaa, että iho ei ole tulehtunut.

Mitä Muumi Baby-vaipat sisältävät?

Vaippamme pääasiallisena imuaineena käytetään puhdasta FSC-sertifioitua suomalaista selluloosaa, joka on valkaistu hapella ja vaipat ovat täten 100-prosenttisen kloorittomia. Imukerroksen selluloosaan sekoitetaan pieni määrä superabsorbentteja (SAP). SAP rakeita on käytetty lastenvaipoissa yli 20 vuoden ajan, ja ne on todettu turvalliseksi. Käyttämämme superabsorbentit ovat täysin turvallisia, allergiatestattuja aineita. SAP on tärkeä osa vaipan imukykyä, joten emme ole täysin luopuneet sen käytöstä. Pyrimme kuitenkin kehittämään vaipoistamme entistä puhtaampia, ja käytämme siksi huomattavasti vähemmän superabsorbentteja kuin monet johtavat brändit, ja vaipan uusi paranneltu imukyky ja rakenne levittävät kosteuden tasaistesti vaippaan, tinkimättä tehokkuudesta.

Vaippojemme pintakerros ja ulkokerros, jotka ovat suorassa kosketuksessa vauvan ihon kanssa, on valmistettu pehmeästä kasvipohjaisesta materiaalista (sisäpuolella polypropeenikuitukangas ja vaipan ulkopinnalla hengittävä polyeteenimuovi ja polypropeenin ja polyeteenin sekoituksena syntynyt kuitukangasseos). Vaipan imukerros koostuu 100% kotimaisesta FSC sertifioidusta selluloosasta ja pienistä määristä erittäin imukykyisiä super-absorbentteja. Imukykyinen ydin on kääritty FSC-sertifioituun kuituun, jolla on nestettä läpäiseviä ja hylkiviä ominaisuuksia.

Vaipan kiinnikkeet, kuten teipit ja vuotosuojat, jotka ovat kosketuksissa vauvan ihon kanssa valmistetaan kahden kasvipohjaisen materiaalin sekoituksesta (polypropeiini- ja polyeteenimuovin sekoitus polypropeenikuitukangas). Kaikki vaipoissa käytetyt liimat ovat FDA:n hyväksymiä kuumaliimoja, ja ne ovat samoja, joita käytetään elintarviketeollisuudessa esimerkiksi suklaiden kääreissä. Muumi Baby vaipat ovat kaikin puolin huoleton vaihtoehto, sillä kaikki niissä käytetyt raaka-aineet täyttävät Joutsenmerkin ja Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asettamat tarkat kriteerit kemikaaleille eivätkä Muumi Baby vaipat koskaan sisällä tuoksuja, väriaineita tai voiteita, jotka voivat ärsyttää vauvan herkkää ihoa.

Kuinka Muumi Baby –vaipan voi kierrättää?

Jätteenpolttolaitokset voivat hävittää Muumi Baby –vaipat polttamalla, mutta kaikki vaipat eivät sovellu energiajätteeksi. Muumi Baby –vaipat ovat täysin kloorittomia, tästä syystä ne kelpaavat energiajätteeksi ja poltettavaksi. Klooripitoisia vaippoja ei suositella hävitettäväksi polttamalla, koska niiden poltosta voi syntyä myrkyllisiä kaasuja. Sen sijaan kloorittomien vaippojen poltosta ei aiheudu haitallisia päästöjä ilmakehään. Kaikki jätteenpolttolaitokset eivät kuitenkaan vastaanota vaippoja, koska kaikki markkinoilla olevat vaipat eivät ole kloorittomia. Suosittelemmekin kysymään erikseen oman paikkakuntasi jätteenpolttolaitokselta heidän toimintatapaansa ja vastaanottavatko he vaippoja poltettavaksi. Emme kuitenkaan suosittele Muumi Baby –vaippoja poltettavan itse, sillä kotitalouksissa poltto ei onnistu tarvittavan kuumassa lämpötilassa.

Muumi Baby –vaipan voit myös hävittää normaalisti sekajätteen mukana. Hävititpä Muumi Baby –vaipat kummalla keinolla vain, voimme todeta, että Muumi Baby –vaipat ovat ympäristövastuullinen valinta muiden kertakäyttövaippojen joukossa. Olemme suunnitelleet vaippojen elämänkaaren niin, että se kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Muumi Baby –vaippojen pääraaka-aine on maatuvaa selluloosaa, joka on valmistettu kotimaisista FSC-sertifioiduista metsistä. Pyrimme myös valitsemaan aina Pohjoismaisia raaka-aine valmistajia, ja emme lisää vaippoihimme mitään turhia kemikaaleja, kuten hajusteita tai rasvoja. Valmiit vaipat pakataan täysin biohajoavaan pakkauspussiin, jonka voi uusiokäyttää esimerkiksi biojätepussina. Muumi Baby –vaipat on myös valmistettu Suomessa, jolloin matkat tehtaalta kaupan hyllylle ovat lyhyitä. Me haluamme jättää puhtaan ja kauniin luonnon myös tuleville sukupolville.

Mikä tekee vaipastamme eko-vaipan?

Vaipan suorituskykyä katsoessa, eko-vaippa ei eroa tavallisesta kertakäyttövaipasta millään tavalla. Molempien pääasiallinen tarkoitus on pitää lapsi kuivana ja tyytyväisenä. Kun taas siirrytään tarkastelemaan vaipan koko elinkaarta, voidaan huomata monia eroavaisuuksia. Suurimpia eroja ovat esimerkiksi raaka-aine valinnat. Vaipat koostuvat monista erilaisista materiaaleista ja monen moista erilaista materiaalia on myös vaippavalmistajille tarjolla. Muumi Baby –vaipoissa käytetyt raaka-aineet ovat tarkkaan valittu, ja täyttävät Joutsenmerkin sekä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kriteerit. Eko-vaippavalmistuksen erottaa myös tavallisesta vaipanvalmistuksesta tuotannossa käytetty energian lähde. Esimerkiksi me käytämme Muumi Baby –vaippojen valmistuksessa vain uusiutuvaa ja sertifioitua vesisähköä, josta ei vapaudu haitallisia hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Käytämme myös tuotantoprosessissa syntyneen lämmön tuotantohallin lämmitykseen. Kolmas huomattava ero on tuotantojätteen käsittely. Meidän tuotannostamme mikään jäte ei päädy kaatopaikalle vaan kaikki jäte kierrätetään tai poltetaan energiaksi.

Sisältävätkö Muumi baby –vaipat tuoksuja tai rasvoja?

Meille ihoystävällisyys on yksi vaipan tärkeimmistä ominaisuuksista. Tästä syystä tahdomme valmistaa vain puhtaita ja pehmeitä vaippoja mitä herkimmällekin vauvan iholle. Muumi Baby –vaipat eivät sisällä mitään turhia lisättyjä kemikaaleja. Valmiisiin vaippoihin emme lisää mitään tuoksuja, voiteita tai väriaineita. Muumi Baby –vaipat valmistetaan vain tarkasti valituista puhtaista ja turvallisista materiaaleista. Muumi Baby –vaipat ovat Joutsenmerkittyjä sekä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton hyväksymiä, tällöin vaipan valmistusprosessi ja käytetyt materiaalit täyttävät näiden sertifikaattien tarkat kriteerit. Me kuitenkin koemme niiden olevan vain minimi vaatimus ja pyrimme jatkuvasti kehittelemään tuotteitamme yhä turvallisemmiksi. Meille on erittäin tärkeää myös tulevaisuudessa pitää vaippa mahdollisimman puhtaana ja lisäaineettomana.

Miten Muumi Baby –vaipoissa käytetty selluloosa on valkaistu?

Käyttämämme selluloosa on valkaistu 100% hapella. Tämä on huomattavasti turvallisempi ratkaisu niin iholle kuin ympäristölle kloorivalkaisun sijaan ja tekee vaipasta dioksiini-vapaan.  Markkinoilta löytyy myös kloorivalkaistuja vaippoja, jotka saattavat ärsyttää lapsen ihoa ja joista on löydetty dioksiinijäämiä. Kloorivalkaistun vaipan hävittäminen on myös monimutkaisempaa sillä ne eivät sovellu energiajätteeksi. Selluloosaamme ei ole myöskään lisätty mitään optisia kirkasteita. Haluamme pitää vaippamme mahdollisimman puhtaana ja kemikaalittomana.

Mikä on FSC-sertifikaatti?

FSC, eli Forest Stewardship Council, on maailman ensimmäinen kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka toimii ympäristön huomioivan ja vastuullisen metsänhoidon puolesta. Muumi Baby vaipoille myönnetty FSC-sertifikaatti on yksi panostuksistamme kestävän kehityksen, yhteiskuntavastuun ja vastuullisen metsänhoidon hyväksi.

Kaikkien Muumi Baby vaippojen pääraaka-aineena on FSC-sertifioitu selluloosa, joka tulee FSC-sertifioiduista suomalaisista havumetsistä. Kotimaisessa metsänhoidossa ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita, kuten glyfosaattia, vesakoiden torjuntaan joten vaipoissamme käytetty selluloosa on turvallista vauvallesi. Tämä tarkoittaa sitä että vastuullisen metsänhoidon tapaan, kaadettujen puiden tilalle kasvataan uusia puita. Valitsemalla Muumi Baby vaipat olet mukana suojelemassa pohjoisten metsien luonnonmonimuotoisuutta. Lue lisää FSC:stä FSC:n omilta verkkosivuilta.

Mitä Joutsenmerkki tarkoittaa?

Joutsenmerkin kriteerit on laadittu tuotteen elinkaarinäkökulmasta, raaka-aine valinnoista tuotteen hävittämiseen. Joutsenmerkin tarkoitus on varmistaa tuotteen ympäristövastuullisuus, huomioiden tuotantoprosessin, tuotteen käytön ja jätehuollon. Joutsenmerkki on asettanut tarkat ja tiukat kriteerit siitä mitä vaipat saavat sisältää, ja mitä niihin saa lisätä tuotantoprosessin aikana. Joutsenmerkityt tuotteet eivät saa sisältää mitään terveydelle tai ympäristölle haitallisia aineita. Myös vaipoissa käytetyt materiaalit tulee olla valmistettu pienin päästöin ympäristöä kuormittamatta. Joutsenmerkityt tuotteet eivät saa sisältää mitään turhia lisättyjä kemikaaleja kuten voiteita tai hajusteita. Tutustu Joutsenmerkin kriteereihin täältä.

Mikä on Avainlippu? Mistä se kertoo?

Avainlippu on merkki siitä, että tuotteet on valmistettu Suomessa ja työllistää suomalaisia työntekijöitä. Avainlippu on rekisteröity yhteisömerkki ja se luotettavasti todistaa tuotteen kotimaisuuden. Muumi Baby –vaipat ovat ainoat kotimaiset vaipat ja ne valmistetaan Suomen ainoalla vaippatehtaalla Tammisaaressa, Länsi-Suomessa. Suosimalla kotimaisia hankintoja luot työtä Suomeen ja pystyt minimoimaan mm. kuljetuksista aiheutuvat päästöt. Kotimaisen tuotteen valinta on siis vastuullinen teko. Muihin avainlipputuotteisiin voit tutustua täältä.

Mikä on Allergiatunnus?

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto voi myöntää Allergiatunnuksen puolueettomasti, tutkituille ja turvallisille lastenvaipoille. Tunnus takaa, että tuotteet ovat turvallisia ja täyttävät tarkat tuotekohtaiset vaatimuskriteerit. Allergiamerkityt vauvanvaipat eivät saa sisältää mitään hajusteita, tuoksuja tai muita helposti ärsyttäviä tai herkistäviä aineita. Muumi Baby –vaipat ovat allergiamerkittyjä ja ne sopivat myös vauvan herkälle iholle.